Elfelejtett jelszó »

Versenyszabályzatok

Felnőtt versenyink szabályzatát itt találod:

http://teniszvetelkedo.hu/felnottverseny-szabalyzat/

Csapatversenyeink szabályzatát itt találod: http://teniszvetelkedo.hu/csapatverseny-szabalyzat/

 

A Teniszvetélkedők Sportegyesülete által szervezett gyermekversenyek szabályzata az alábbiakban olvasható:

1. Ki indulhat?

Versenyeinken csak olyan játékosok indulhatnak, akik 5 vagy annál kevesebb alkalommal indultak hivatalos (MTSZ által szervezett) tenisz versenyen.

A mini– tenisz versenyeken, azaz a piros (25%-os), narancs (50%-os) és zöld (75%os labdás versenyeken ugyanez a szabály érvényes, de nehezebb versenyszámban versenyezhet nálunk. Tehát, ha valaki már indult több mint 5 piros labdás hivatalos versenyen, de narancson még sosem, vagy csak maximum 5-ön, akkor nálunk indulhat narancs pályás versenyen. Ha később eléri narancson az 5-nél több indulást hivatalos versenyen, akkor nálunk indulhat zöld versenyen. Ha zöldön meghaladta valaki az 5 indulást, akkor nálunk indulhat 10+ versenyeszámban. Ha a hivatalos korosztályos versenyeken (Fiú vagy Lány 12,14,16,18) eléri az 5-nél több indulást, akkor nálunk már nem indulhat.

2. Versenyszámok

10+ versenyszám: 18 éven aluli gyermekek indulhatnak, akik megfelelnek az 1. pont kitételeinek. Játékvezető nincs, önállóan kell számolni a mérkőzéseket, a Magyar Tenisz Szövetség játékszabályai szerint. Leggyakrabban 4 nyert gémre kell játszani a meccseket, 3:3-nál döntő gém, NO AD szabállyal, és 3 vagy 4 mérkőzést játszanak az indulók. Azonban a számolásról az éppen aktuális verseny rendezője dönt.

Zöld versenyszám: A normál méretű teniszpályán kell játszani, de (zöld pöttyel jelölt) 75%-os zöld labdával. Minden további szabály azonos a fentebb leírt 10+ versenyszáméval, beleértve azt is, hogy nincs játékvezető, a játékosoknak önállóan kell számolni a pontokat. 14 éven aluli gyermekek indulhatnak.

Narancs versenyszám: A pálya hossza az eredetinél rövidebb, körülbelül 18 méter, melyet, vonalazó kefével, illetve sárga jelölő csíkokkal jelölünk ki. A pálya szélessége változatlan. 15 nyert pontig tartó mérkőzéseket kell játszani a tie-break (rövidítés) szabályai szerint. Játékvezető vezeti a mérkőzéseket. 14 év alatti gyermekek indulhatnak.

Piros versenyszám: 11 méteres mini-pályán kell megmérkőzni, melyet legtöbbször a normál teniszpálya T-vonal-alapvonal közötti területén jelölünk ki, páros oldalvonaltól, páros oldalvonalig. Mini hálóval, középvonal nincs. 12 év alatti játékosok indulhatnak. Legtöbbször 15 nyert pontig tartó mérkőzést kell játszani, 2 pont különbséggel, azonban a számolásról az éppen aktuális verseny rendezője dönt. Adogatni a mini-pálya alapvonala mögött állva csak alulról lehet, és a leejtett labdának kötelező 1-et pattannia a földön. Egy adogatás van, labdamenetenként felváltva. Játékvezető vezeti a mérkőzést.

Mivel ezek hobbi versenyek, és az idősebben kezdőknek is szeretnénk lehetőséget biztosítani, minden induló a saját tudása alapján eldöntheti, hogy hol akar indulni. Célszerű az edzővel konzultálni nevezés előtt. Ha egy játékos sorozatosan nagy fölénnyel nyeri versenyszámát, akkor kiemelt csoportba sorsoljuk, ha itt sorozatosan nagy fölénnyel nyer akkor pedig javasoljuk neki a nehezebb versenyszámban való indulást.

3. A mezőny csoportokba sorsolása:

A beérkező nevezéseket rögzítjük, és a megadott adatok alapján csoportokba sorsoljuk őket, irányított sorsolással. Szempontjaink a következők:

4. Lebonyolítás:

Mivel a Teniszvetélkedők célja a minél több versenyhelyzetben való játék  biztosítása, versenyeinket mindig körmérkőzéses rendszerben bonyolítjuk. Általában 3-4 mérkőzésre számíthatnak az indulók, de versenytől függően lehet ettől eltérés. Annak érdekében, hogy tartani tudjuk a 3 órás időkorlátot csúszás esetén (ld. 4.pont) előfordulhat, hogy menet közben változtatunk a számoláson, vagy a lebonyolítás menetén.

5. A versenyek időtartama:

Versenyink hobbi versenyek, és célunk, hogy ne vegyük el a családok teljes hétvégéjét, és tartani tudjuk, hogy kb. 3 óra alatt lebonyolódik egy versenyszám. Azonban egy teniszmérkőzés hosszát, illetve az adott pályán előforduló „vis major” helyzeteket nem láthatjuk előre előfordulhat csúszás, mellyel számolniuk kell a nevezőknek.

6. Játékszabályok / Játékvezetők

A teniszmérkőzéseken alapvetően a tenisz évszázadok alatt kialakult számolását, és szabályrendszerét használjuk, melyeket alkalmaznak a hazai és nemzetközi szövetségek is. A Teniszvetélkedőkön alapvetően iránymutató a Magyar Tenisz Szövetség Játékszabálya. Játékvezetőink önkéntes 14 év fölötti tapasztalt teniszező gyerekek, vagy fiatalok. A játékosokat kisérők nem szólhatnak bele közvetlenül a játékvezetésbe. Bármilyen probléma esetén a versenyigazgatót kell keresni, és nála panaszt tenni, aki megvizsgálja a helyzetet és a hazai tenisz életben megszokott módszerek szerint orvosolja a helyzetet. Mind a játékosoknak, mind a szülőknek, kisérőknek el kell fogadniuk ezt a döntést. A versenyen dolgozó személyzettel minden esetben tisztelettudóan kell beszélni! 

7. Fair play, barátságos légkör

Versenyeink hobbi versenyek, ahol elvárjuk, hogy a játékosok a „fair-play” szellemében versenyezzenek, valamint elvárjuk, hogy a szülők is ennek szellemében viszonyuljanak gyermekükhöz, a szervezőkhöz, a többi szülőhöz, és más résztvevőkhöz. Versenyeinknek barátságos hangulatú, örömteli családi eseménynek kell lennie, melyet, ha valaki nem tart tiszteletben (legyen az szülő, játékos, néző) jogunkban áll kitiltani a versenyről a nevezési díj visszafizetése nélkül.

8. Játékengedély, sportorvosi

A Teniszvetélkedők hobbi versenyek, nem szükséges, hogy az indulók leigazolt játékosok legyenek, és nem szükséges sportorvosi engedély. A szülő felelőssége, hogy gyermeke egészségesen, sportolásra alkalmas állapotban jöjjön el a versenyre. Amennyiben pandémiás helyzet, vagy egyéb miatt az országban speciális rendeletekhez kell igazodni, abban az esetben ez változhat, de erről mindig adunk információt a versenykiírásban.

9. Nevezés

A Teniszvetélkedőkre a honlapunkon online kell nevezni. A nevezés során el kell fogadni a versenyszabályzatot, felhasználási feltételeket, valamint az adatkezelési szabályzatot. A nevezést követően érkezik a megadott email címre egy rendszerüzenet, majd visszaigazoló emailt írunk 48 órán belül. A verseny előtti csütörtökön emailben részletes információkat küldünk a lebonyolításról. Az első nevezést követően versenyeinkről folyamatosan tájékoztatjuk a nevezőket emailben. Aki bármely emailünkre válaszban elküldi a „TÖRLÉS” szót, azt töröljük adatbázisunkból, és a továbbiakban nem kap emailt.  A versenyrendező cég/személy neve minden versenykiírásban fel van tüntetve. Az adott versenyre nevezéskor a nevező tudomásul veszi, hogy a nevezés során leadott adatok a honlapkezelőn túl a rendezőhöz is eljutnak. A továbbiakban a megnevezett rendező felelőssége is az adatkezelési szabályok betartása.

10. Edzői tanácsadás

Versenyeinken megengedett az edzői/szülői tanácsadás térfélcseréknél.

11. Verseny lemondása:

Versenyeink szervezése során jelentős költségeink vannak, melyek arányosak az indulók számával. E költségeken a lemondási határidőig tudunk változtatni utána nem. Ezért:

– Ha valaki a lemondási idő előtt mondja le a versenyt, akkor nincs következménye.

– Ha valaki a lemondási idő után mondja le a versenyt, akkor ki kell fizetnie a nevezési díj 50%-át, a már vissza nem mondható költségek fedezésére.

– Ha valaki nem mondja le a versenyt és nem jön el, akkor ki kell fizetnie a teljes nevezési díjat. Ez a feltétele annak, hogy máskor is indulhasson.

– Fenti szabályokat a verseny rendezője saját hatáskörében enyhítheti. (pl. várólistás jelentkezők esetén)

12. Fotók:

Versenyeinken a játékosokról, nézőközönségről, eredményhirdetésről fotókat, esetleg videókat készítünk, melyeket feltesszük honlapunkra, facebook oldalunkra és egyéb online közösségi oldalainkra. Egyes fotókat felhasználhatuk cikkeinkhez, hirdetésinkhez illusztrációként. Ha valaki nem szeretné, hogy lefotózzuk emailben értesíteni kell minket a verseny előtt, valamint a versenyen is külön szólnia kell munkatársainknak, hogy őt ne fényképezzük.

A verseny eredményeket, azaz a játékosok nevét és helyezéseit honlapunkon hír formájában közzétesszük. Aki ezt nem szeretné a verseny előtt emailben értesítést kell küldenie.

13. A tenisz játék szabályai:

A teniszjáték szabályai letölthető pdf formátumban.