Elfelejtett jelszó »

Ütőfogások a teniszben

2020. november 16. - Magda

A teniszező játékát nagyban meghatározza az, hogy milyen fogásokat használ. Ez azért (…)

A teniszező játékát nagyban meghatározza az, hogy milyen fogásokat használ. Ez azért van, mert az ütőfogás határozza meg, hogy mennyire pörget, és mennyire gyorsít. Nem arról van szó, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Inkább arról van szó, hogy mindenkinek olyan fogásokat kell választania amelyek a legjobban fekszenek a játékstílusához, és segítik annak kibontakozását. Ha agresszív játékot játszol, szeretsz nyerőket ütni, akkor válassz olyan fogásokat amelyekkel erőseket tudsz ütni (mint például Federer). Ha inkább a kitartó, mindent befutó játékos vagy, és inkább megvárod míg az ellenfél ront akkor inkább a pörgetést elősegítő fogásokat kell választanod (mint például Nadal).

A teniszütő nyelének 8 oldala van, ahogy az a képen is látható.

A különböző fogásokat az határozza meg, hogy az ütő mely oldalán fekszik a mutatóujj alatti bütyök (melyet a továbbiakban röviden „bütyök” – nek nevezünk) és a kisujj párna kéztőcsontok fölötti területe, melyet a továbbiakban egyszerűbben a tenyérjóslásból vett kifejezéssel „vénusz-domb” – nak nevezünk.
Minden fogást a jobb kezes játékos szemszögéből vizsgálunk. Balkezesek számára mindennek a tükörképe érvényes.

ADOGATÁS

Kontinentális fogás:

Ez a fogás használatos az adogatás, röpte, lecsapás, és minden nyesett ütés (pl. rövidítés) megütéséhez. A mutatóujj alatti bütyök és a kisujjpárna kéztő csontok feletti része a 2 – es oldalra esik. Gyakran szoktuk kalapács fogásnak hívni ezt a fogást, mivel a kalapácsot is hasonlóképpen fogjuk meg.

TENYERES

Három tenyeres fogást különböztetünk meg. Minden fogás meghatározza, hogy milyen magasan kell lennie a találati pontnak, ahhoz, hogy kényelmes legyen az ütés. Általában a magasabb találati pont a kényelmesebb.

Keleti tenyeres fogás:

A mutatóujj alatti bütyök és a kisujjpárna kéztőcsontok fölötti része a 3 – ik oldalon fekszik. Ez a fogás ahhoz hasonlít, mintha kezet fognánk az ütő nyelével.

Ezzel a fogással a legkényelmesebb találati pont a csípőmagasság. Ezzel a fogással lapos egyenes, erős ütéseket üthetünk, de csak kis mértékben alkalmas a pörgetésre. Roger Federer is ezt a fogást használja, akinek a tenyerese az egyik legjobb és legeredményesebb a világon.

Fél – keleti tenyeres fogás:

A mutatóujj alatti bütyök, és a kisujjpárna kéztőcsontok feletti területe az ütőnyél negyedik oldalára esik. Ezt a fogást úgy lehet könnyedén megtalálni, ha letesszük az ütőt a földre az ütőfejet fektetve, és innen egy kézzel a nyelénél fogva fölvesszük.

A találati pont ennél a fogásnál csípő és vállmagasság között van. Gyors pörgetett ütéseket lehet ütni ezzel a fogással, de nem olyan erőseket mint a keleti tenyeres fogással, és nem olyan sok pörgetéssel, mint nyugati tenyeres fogással.

Nyugati tenyeres fogás:

A mutatóujj alatti bütyök és a kisujjpárna kéztő fölötti része az ütőnyél 5- ik oldalán fekszik.

A legkényelmesebb találati pont ennél a fogásnál a vállmagasság. Ezzel a fogással lehet a legnagyobb mértékű pörgetést kifejteni, viszont ebben van a legkevesebb ütőerő is.

FONÁK

Egyes játékosok két kézzel ütnek fonákot, mások egy kézzel. Nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb lenne a másiknál, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A kétkezes fonák több stabilitást ad, és könnyeben irányítható. Az egykezes fonákkal nem kell annyira közel menni a labdához, ezért könnyebb odaérni a labdákhoz. Manapság a profi játékosok nagy többsége kétkezes fonákot üt.

Kétkezes fonák ütőfogás:

Jobb kéz az ütő nyelének a végénél, bal kéz szorosan mellette a grip ragasztása felé.
A jobb kéz mutatóujj alatti bütyke a 2-ik oldalon van, a kisujjpárna kéztőcsontok feletti része pedig az 1-ső oldalon. A bal kéz mutatóujj alatti bütyke és a kisujjpárna kéztőcsontok feletti része a 7-ik oldalon van.

Keleti – fonák ütőfogás (egy kezes):

Ez a fogás kisebb pörgetést ad, de több ütőerőt.

Extrém vagy Fél – Nyugati Fonák ütőfogás:

A mutatóujj alatti bütyök és a kisujjpárna kéztőcsontok feletti része a 8-ik oldalon van.

Ezt a fogást nehezebb irányítani, mint a keleti- fonák ütőfogást. Ez a fogás lehetőséget ad az intenzív pörgetésre, viszont kevesebb ütőerőt lehet vele kifejteni. Ez a fogás a legritkábban használatos a profi teniszezők között, azonban Justin Henin, akinek a női teniszben az egyik legjobb egykezes fonákja van / volt ezt a fogást használja.