Elfelejtett jelszó »

Teniszütő húrok

2020. november 17. - Magda

A megfelelő húr kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen manapság a kínálat rendkívül széles, és igen sok szempontot kell figyelembe venni a választásnál

A megfelelő húr kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen manapság a kínálat rendkívül széles, és igen sok szempontot kell figyelembe venni a választásnál. Az alábbiakban felsoroljuk a teniszhúrok legfőbb csoportjait:

lekarna-slovenija.com

1. Nylon húrok: A nylon, azaz poliamid húr egy vastagabb nylon szálból áll, melyet ellenállóságot növelő rétegekkel vonnak be. A húr tulajdonsága a szerint változik, hogy milyen anyaggal, és milyen szerkezeti formában fedik be a belső szálat. A nylon húrok általában hamar lepuhulnak, azonban a több réteggel bevont, jó minőségű anyagokat felhasználó gyártmányok tartósnak bizonyulnak. Nem igazán kézkímélő, viszont a legolcsóbb húrok közé tartozik. Elsősorban olcsósága miatt az amatőr teniszezők előszeretettel választják.

2. Mesterséges bélhúrok: A mesterséges bélhúrok végeredményben nylon húrok, a legtöbbször egy szálból álló szerkezettel. Olcsó előállítani, így a legolcsóbb húrok közé tartozik a piacon. Az egyszerű nylon húrtól csak viszonylag apróságokban különbözik: tartósságot növelő felületi réteg, ami lehet szálas szerkezetű is, színezőanyagok, kevlártartalom …stb. E húrtípus elnevezése kicsit megtévesztő, mivel valójában egy nylon húrt jelöl, pedig van a piacon olyan húr típus amely tulajdonságaiban és szerkezetében is sokkal jobban hasonlít a természetes bélhúrhoz, azonban ezeket multifilament húroknak nevezik.

3. Poliészter húrok: E húrok esetében a poliésztereken belül is a polietilén-tereftalát (PET) nevű műanyagról van szó, mely merev, kemény, tartós anyag. Egyszerű szerkezete egy szálból áll, melyet vékony felületi réteggel látnak el. Különböző húrvastagságokban gyártják (1.35 – 1.10), így a rugalmasság – tartósság szükséges aránya szerint választhatunk. Nem igazán rugalmas, viszont nagyon tartós húr, akár kis vastagság mellett is. A hátrányuk az, hogy viszonylag gyorsan lepuhulnak, ezáltal csökkentve játékunkban a pontosságot. Ez a húr azoknak ajánlott, akiknek nagyon sűrűn szakad el a húrjuk. A poliészter húrok segítik a pörgetést. Éppen e tulajdonsága miatt az elmúlt években nagyon sok energiát fordítottak a poliészter húrok fejlesztésére, hogy a pörgetésnek kedvező tulajdonságok mellett növeljék a húr rugalmasságát, és feszesség megtartó képességét is. E továbbfejlesztett változatok képviselik a poliészter húrok második és harmadik „generációját”, mint például a ko – poliészter húrok, a szögletes formájú ko – poliészter húrok, spirális szögletes formájú ko-poliészter húrok, texturált poliészter húrok, multifilament poliészter húrok.

  • Ko – Poliészter húrok: A poliészter húrokat a jobb tulajdonságok érdekében mindenféle anyaggal ötvözik, például PEEK, szén, fém. Ezeket nevezzük ko – poliészter húroknak. Ezek manapság rendkívül népszerűvé váltak, mert megtartják a húr feszességet, nem mozdulnak el és mindemellett poliészter húrhoz méltóan rendkívül tartósak kis húrvastagság mellett is. Csak akkor puhul le, ha nagy hőmérséklet különbségnek tesszük ki, vagy nagyon sűrű használatnak van kitéve. Jól lehet vele gyorsítani és pörgetni.
  • Léteznek olyan texturált poliészter húrok, amelyeknek felszínén egy fajta felületi érdességet alakítanak ki, ezáltal, nagy mértékben fokozva a pörgetésnek kedvező tulajdonságokat. Nagyon hatékony a pörgetett ütéseknél, azonban az érdesség viszonylag hamar elkopik, és innentől kezdve a húr csak „sima” húrként működik. Nem igazán tartós húrtípus.
  • A legújabb generációja a ko – poliészter húroknak, a szögletes formájú ko – poliészter húrok, és a spirális szögletes formájú ko – poliészter húrok. A húr a szokványos kör alakú keresztmetszethez képest négyzet, háromszög, ötszög, nyolcszög … stb. alakot kapott, és egyes típusok ezen felül spirális alakzatúak. Az egyenetlen húrfelszínnek köszönhetően a húr felnagyítja a pörgetés hatását. 40 %-al intenzívebb pörgetést, 30 %-al jobb gyorsítást, és 50%-al jobb érezhetőséget ad a gyártók szerint.

4. Multifilament húrok (sodort húrok): A természetes bélhúrok után második a húrok minőségi rangsorában. A szerkezetében szuper vékony, bélhúrhoz hasonló mesterséges szálak vannak összesodorva egy vastagabb húrrá, melyet bevonnak ellenálló rétegekkel. Anyaguk sokféle lehet. Tompítja a rezgést ezért kényelmes, könyök, csukló sérüléssel bajlódóknak ajánlott. Érezhetőség, érzékenység, kényelem, pontosság szempontjából a bélhúrral vetekszik, viszont megtartja a feszességet, és nem érzékeny a nedvességre. Jól alkalmazható hybrid húrnak ko – poliészter húrral kombinálva. Az egyre újabb fejlesztések eredményeként, egyre jobb tulajdonságokkal rendelkező multifilament húrok kerülnek a piacra, melyek tartósak, jót tesznek a pörgetésnek, ütőerőnek is, azonban a bonyolult technológia miatt igen drága húrok.

5. Természetes bélhúrok: Bélből készült húr. Ez a fajta húr képviseli a legjobb minőséget. Mivel természetes anyagból készült, rugalmassága jobb minden szintetikus húrénál, húrfeszességtől függetlenül. Jól lehet „érezni” vele az ütéseket, és a finom mozdulatokat, jól megtartja a feszességét. Hátránya, hogy rendkívül drága, és nedves időben nem használható. Teniszkönyöktől szenvedőknek jó választás lehet. Sok profi játékos használ bélhúrt, de az egyszerű hobbiteniszező találhat olyan húrt a piacon, amelynek jobb az ár – érték aránya.

6. A hybrid húr / húrozás azt jelenti, hogy más húrt fűzünk be keresztbe, és mást függőlegesen. Azért jó ezt alkalmazni, mert így még inkább testre szabhatjuk a húrral szemben támasztott igényeinket, és mindkét húrnak kihasználhatjuk a jó tulajdonságait. Például egy keményen ütő játékos használhat hosszanti húrozásnak egy tartós poliészter húrt, és kereszthúrozásnak, pedig egy bélhúrt, vagy valamilyen felsőbb kategóriás szintetikus húrt. Népszerű megoldás a hivatásos teniszezők körében. (pl. Roger Federer). Vannak a gyártók által előre összekombinált, és csomagolt hibryd húrok, de tetszés szerint magunk is összekombinálhatjuk a húrokat.

A hosszanti húr határozza meg összességében az érzetet, az a domináns. Ha tehát tartósságot vársz el a húrtól elsősorban, akkor a hosszanti húrod egy tartós húr kell, hogy legyen. Ha jó érezhetőséget vársz el a húrtól akkor válassz ilyen karakterű húrt hosszanti húrnak. Variálhatod egyszerűen csak a húr vastagságokat is, ez esetben a vastagabb húr adja a tartósságot, a vékonyabb húr pedig az „érzést”.

A kerszthúr tulajdonságai befolyással vannak a hosszanti húr tulajdonságaira. Igaz nem fogod teljességében érezni a kereszthúr minden jó tulajdonságát, de összeségében hatást gyakorol a húrozásod teljesítményére. Például egy kellemes, rugalmas kereszthúr, mint a bélhúr, vagy egy multifilament húr kicsit „felpuhítja” egy tartós húr merev, kemény tulajdonságait.

A hybrid húrok húrfeszessége: A húrfeszességgel még tovább variálhatod a húrozásod tulajdonságait, azzal hogy különböző húrfeszességet választasz kereszthúrnak és hosszanti húrnak. Általánosságban a hosszanti húrokat szoktuk keményebbre húzni, és a kereszthúrokat lazábbra. Ezzel kis mértékben növelhető a „sweet spot” területe. A két húr közötti feszességbeli különbség 1-2 kg lehet.

Árak:

A poliészter, nylon és szintetikus bélhúrok között találhatjuk meg az olcsóbb típusokat (1000,- Ft alatt egy garnitúra). A közepes árfekvésben lévő (1000,- – 3.000,- Ft / garnitúra) húrok között találhatjuk meg a ko–poliészter húrokat, a szögletes ko–poliészter húrokat, texturált poliészter húrokat, hybrid húrokat, valamint a nylon, poliészter, és szintetikus bélhúrok prémium minőségű húrjait. A legdrágább húrok (3.000,- Ft fölött egy garnitúra) a multifilament húrok, és a természetes bélhúrok, valamint a texturált – , szögletes formájú-, spirális szögletes formájú ko – poliészter húrok prémium minőségű termékei.

 olcsó húrok közepes árfekvésű húrokdrága húroknagyon drága húrok
 1000,- Ft alatt / garnitúra 1000 – 3000,- Ft / garnitúra 3000 – 5.000,- Ft / garnitúra 5.000,- Ft fölött egy garnitúra
 poliészter húrok ko – poliészter húrok texturált poliészter húrok természetes bélhúrok
 nylon húrok poliészter, nylon, szintetikus bélhúrok drágább változatai multifilament húrok multifilament húrok drágább változatai
 szintetikus bélhúrok hibrid húrok hibrid húrok drágább változatai
 ko – poliészter húrok drágább változatai