Elfelejtett jelszó »

Tanácsok teniszversenyző gyerekek szüleinek

2020. november 16. - Magda

Ha gyermekünk komolyan elmélyedt a tenisz sport világában és versenyzőként is szeretné (…)

Ha gyermekünk komolyan elmélyedt a tenisz sport világában és versenyzőként is szeretné kipróbálni magát, akkor a szülő jól teszi, ha támogatja ebben gyermekét, mert a versenyzés rendkívül jellemformáló hatású, előnyére válik minden gyermeknek az ilyen jellegű tapasztalás.
Azonban ha valaki az edzéseken elsajátított tudást egy versenyen akarja alkalmazni, akkor felismerheti, hogy a versenyzés során számtalan szituációba kerül bele az ember, melyet érzelmileg nagyon nehéz kezelni. Egy gyermek pedig gyakran úgy érzi, hogy nem is képes rá, az érzelmek mint a hullámok összecsapnak a feje fölött, és ő nem képes úrrá lenni rajtuk.
Versenyezni tanulni, azt jelenti, hogy megtapasztalom ezeket az érzelmi helyzeteket, és megtanulok higgadt maradni akkor, amikor legközelebb ilyen helyzetbe kerülök. Néhány példa az érzelmeket felkavaró szituációkra:
– Az ellenfelem már három nullára vezet
– Én vezettem 5 : 2 – re és most már 5 : 4 van.
– Ebben a gémben már két kettőshibám volt.
– Az egész csapat nézi a meccsem, és a meccsem végkimenetelétől függ a csapatom győzelme.
– Még soha nem voltam teniszversenyen, és remeg a kezem, beleütni se merek a labdába.
Minél kisebb, és tapasztalatlanabb egy gyermek annál több helyzet okoz neki érzelmi kihívást, stresszhelyzetet. A szülőnek meg kell értenie, hogy akkor segít a legjobban gyermekének, ha lelki támaszt nyújt neki, biztosítja a gyermeket afelől, hogy támogatja őt a nehézségek leküzdésében, mellette áll még akkor is ha nem sikerül egy – egy küzdelem megnyerése.
Ha a szülő az edzőtől függetlenül is szeretne építő kritikát gyakorolni gyermekére akkor azt a mérkőzés másnapján tegye. Egy felzaklatott gyermek, aki egyébként is szomorú a sikertelensége miatt, nem vevő semmilyen kritikára, csak „szekálásnak” vesz minden megjegyzést. Amikor megnyugodott, túltette magát az érzelmi mélyponton akkor lehet kritizálni, betartva a 3 : 1 – es arányt, azaz három dicséret után jöhet egy negatív kritika!
Ha a gyermek folyamatosan stresszként éli meg a versenyzést, és a szülő ezt nem ellensúlyozza, hanem kritikáival, megjegyzéseivel, türelmetlenségével tovább fokozza ezt, akkor a gyermek előbb utóbb nem akar majd versenyezni, hiszen egy merő kudarc számára az egész. A támogató szülő viszont nagy hatással lehet arra, hogy a gyermek megszeresse a versenyzést, és egy életre megragadjon a sportág mellett.

Felhasznált irodalom: ITF – How to be a better tennis parent

A szülő és a tenisz sport:
– A teljesítményre koncentrálj, ne az eredményre, jutalmazd mindenekelőtt a próbálkozást, és a kűzdést. ÓVAKODJ attól, hogy csak a konkrét számszerű eredményeket jutalmazd.
– Hírdesd gyermekednek azt a nézőpontot, hogy a tenisz csak egy sport, és az értéke abban rejlik, hogy sok tekintetben felkészít a való életre. ÓVAKODJ attól, hogy a teniszt mindenek fölé helyezd, például azzal, hogy a fontossági sorrendben a teniszt az iskola elé helyezed.
– Mint tenisz szülő próbáld meg megérteni, hogy a versenysport egy igen sokrétű terhelés és nem csak fizikai, de érzelmi megterhelés is. ÓVAKODJ attól, hogy alábecsüld az érzelmi nyomást egy ilyen egyéni, félig meddig küzdő sportágban mint a tenisz.
– Biztosítsd a felől, hogy a teniszversenyzés élménye egy pozitív élmény, amely fejleszti a személyiséget. Hangsúlyozd gyermeked számára a sportszerűség összetevőit: mint az etikus magatartást, személyes fejlődést, felelősséget, pozitív viszonyulást másokhoz, így egy egészséges közös érdeklődésetek lesz, egy olyan nagyszerű sport iránt, mint a tenisz. ÓVAKODJ attól, hogy gyermeked számára a tenisz edzések, versenyek negatív élményt okozzanak. ÓVAKODJ attól, hogy túlságosan beleavatkozz gyermeked teniszezésébe.
A szülő és gyermeke:
– Légy kész arra, hogy bármikor érzelmi támogatást adj gyermekednek, és bátorítsd, főleg akkor, amikor lelkileg nehéz pillanatokat él át. ÓVAKODJ attól, hogy büntetéssel, a szeretet, törődés, melegség megvonásával vedd rá gyermeked a jobb teljesítmény elérésére.
– Gondoskodj róla, hogy gyermeked fontosnak érezze magát, és segíts neki újra és újra felépíteni az önbizalmát, főleg akkor, amikor elveszít egy meccset. ÓVAKODJ attól, hogy kritizálod gyermeked eredményeit.
– Mindig úgy beszélj: a gyermekem játszik, és én megyek szurkolni neki. Soha ne azt mondd: megyünk játszani, megyünk edzésre … stb. mintha Te is a pályára mennél vele együtt játszani.
– Ismerdd el gyermeked teniszben elért eredményeit, de ragaszkodj mindig a realitáshoz, ÓVAKODJ attól, hogy piedesztálra állítsd.
– Hangsúlyozd, hogy mindegy, hogy nyer, vagy veszít, Te ugyanúgy fogod szeretni. ÓVAKODJ attól, hogy mérgelődj, vagy másképp bánj vele, amikor veszít.
– Nyugodtan nézd végig a meccseit, és anélkül, hogy túlreagálnád a jó, vagy rossz pillanatokat, mutasd meg gyermekednek, hogy az eredménytől függetlenül, Te értékeled a próbálkozásait. ÓVAKODJ attól, hogy elsétálj érdektelenül egy meccsről csak azért, mert gyermeked vesztésre áll.
– Kérdezz inkább olyan kérdéseket, hogy „Milyen volt a meccs?”, „Hogy ment a játék?”, „Jó meccs volt?”, melyek mutatják, hogy érdeklődsz gyermeked és teljesítménye iránt. ÓVAKODJ attól, hogy olyanokat kérdezz egy meccs után: „Nyertél?”
– Támogasd gyermeked mind anyagilag, mind egyéb dolgokban, érzékeltetve, hogy örülsz neki, hogy teniszezik. De ÓVAKODJ attól, hogy ezt úgy állítsd be, hogy ő tartozik neked azért mert rááldozod az idődet, pénzedet, energiádat.
– Próbáld gyermekedet önállóságra nevelni, én ösztönözd, hogy önállóan gondolkodjon, még ha ez néhány mérkőzés elvesztésével jár is. ÓVAKODJ attól, hogy edzői tanácsokat osztogass a pálya széléről.
– Egy elvesztett mérkőzést követően, beszélgetésetek során világíts rá az eredményre egy távolabbi nézőpontból: a veszteség ellenére a világnak nincs vége, a nap holnap is fel fog kelni. ÓVAKODJ attól, hogy szóban, vagy fizikailag büntesd gyermeked egy elvesztett mérkőzés miatt.
– Próbálj meg mindig őszinte lenni gyermekeddel, akkor is amikor a teniszkarrierjéről van szó. ÓVAKODJ a hazugságtól.
– Ösztönözd gyermeked arra, hogy felelősséget vállaljon a sikereiért és a sikertelenségeiért egyaránt, és hogy bátran nézzen szembe a tényekkel a mérkőzés végkimenetelét illetően. A legfontosabb az, hogy minden erejével próbáljon meg nyerni, de ha ez nem sikerül ne gyártsunk neki kibúvókat, mint például „a pálya nem volt jó”, „az ellenfél szerencsés volt”, „a bíró az oka” … stb. Így amikor majd nyerni fog igazi győztesnek fogja érezni magát.
– Gyermeked teniszedzés, és verseny tevékenységétől az egyetlen elvárásod az legyen, hogy ezáltal jobb személyiség lesz, és jobb sportoló. Minden más, amit ezen felül kap gyermeked az bónusz. ÓVAKODJ attól, hogy az legyen az elvárásod, hogy gyermeked sikeres profi teniszező legyen!
– Gyermeked fejlődését az ő saját képességihez, kitűzött céljaihoz mérdd. ÓVAKODJ attól, hogy más gyerekekhez mérd gyermeked fejlődését.
– Próbáld meg gyermekedet mindig optimistán, és szerető módon motiválni. A legjobb az, ha az észrevételeid közlésekor mindig betartod a 3 : 1 arányt, azaz három pozitív/dicsérő észrevétel mellé mondj egy negatív kritikát. Így tudsz hatékonyan motiválni. ÓVAKODJ attól, hogy durva módón, csúnyán beszélve, vagy csúfolódva, szarkasztikus módon kritizáld gyermeked, vagy így próbáld motiválni.
– Bizonyosodj meg róla, hogy gyermeked jó sportember, jó magatartású, aki tiszteli a játékszabályokat. ÓVAKODJ attól, hogy következmények nélkül hagyd gyermeked szegényes viselkedését (csúnya beszéd, csalás, tiszteletlenség másokkal szemben), és avatkozz be, ha gyermeked viselkedése a tenisz siker elérése érdekében rossz irányba változik.
– Gyermekedet jutalmazd meg, ha mint ember jót cselekszik, de ne azért mert a teniszben elér valamit. ÓVAKODJ attól, hogy különleges privilégiumokat adj gyermekednek, vagy valamiképp díjazd gyermeked teniszeredményeit.
– Vedd tudomásul, hogy a teniszezőknek általában szükségük van egy kis magányra amikor kikapnak. Egy barátságos hátveregetés, egy feszültségtől mentes bátorító megjegyzés elég közvetlenül a mérkőzés után. Később, amikor már megnyugodott gyermeked, és nem bántja már annyira a megvertség élménye, akkor beszéljétek meg a meccset. ÓVAKODJ attól, hogy gyermekedet rögtön letámadd kritikáiddal és megjegyzéseiddel egy elvesztett meccs után.

A szülő:
– Próbálj meg bizakodónak, kitartónak, nyugodtnak és lazának látszódni a meccseken. ÓVAKODJ attól, hogy negatív érzelmeket mutass ki a pálya szélén azáltal, hogy ideges vagy, vagy látható undor ül ki az arcodra mikor gyermeked egy buta hibát ejt.
– Tartsd meg humorérzékedet, és próbáld meg jól érezni magad a versenyeken, edzéseken. ÓVAKODJ attól, hogy pesszimistán tekints gyermeked játékára, vagy, hogy túl sokat kritizáld. Neked magadnak is meg kell tanulnod kordában tartani az érzelmeidet, hogy ha jó „tenisz-szülő” szeretnél lenni. Ragaszkodj a szülői szerepkörödhöz. ÓVAKODJ attól, hogy gyermeked teniszedzője akarj lenni (beleavatkozz például technikai, vagy taktikai kérdésekbe).
– Éld a saját életed, ne feledkezz meg a saját szükségleteidről. ÓVAKODJ attól, hogy saját beteljesületlen álmaidat próbáld megvalósítani gyermeked teniszezése révén.
– Légy nagyvonalú a dicsérettel. Dicsérd gyermeked minden próbálkozását, és ne csak a nagy, hanem apró sikereit is. Az apró sikerek értékelésével segíthetsz gyermekednek az önbizalma fölépítésében, ezért keress mindig valami dicsérni valót, még ha vesztett is gyermeked. Tisztelettel beszélj gyermeked ellenfeléről / -vel, ÓVAKODJ attól, hogy gyermeked ellenfelét kritizáld.

Sok sikert mindehhez! : )
Felhasznált irodalom: ITF: How to be a better tennis parent