Elfelejtett jelszó »

KINEZIOLÓGIAI SZALAGOK (TAPE)

2020. november 16. - Magda

A kineziológiai szalag (kinezio tape) használata a modern sportorvoslásban egyre elterjedtebb eszközzé (…)

A kineziológiai szalag (kinezio tape) használata a modern sportorvoslásban egyre elterjedtebb eszközzé vált. A sportsérülések kezelése mellett, ideális kiegészítője különféle kezeléseknek, valamint egyre gyakrabban alkalmazott eszköz a prevenció területén is. Gyógyszeres hatóanyag nélkül támogatja a fájdalmas, sérült, vagy kezelés alatt álló testrész gyors, hatékony gyógyulását. Pozitív hatása elsősorban a felragasztás formájától, módjától, az alkalmazott technikától függ, másodsorban pedig a színektől.

A bőrre felhelyezett szalag aktiválja, stimulálja a proprioceptorokat, a fájdalmat csökkentő receptorokat. Befolyásolja az ízület-izom-ín-idegrendszer közötti kölcsönhatásokat, ezáltal pedig pozitívan segíti a funkció javulását. Megnyitja a bőrben lévő kapillárisokat (artériákat, vénákat), valamint a szövetek közötti nyirokedényeket, így segíti a ragasztott terület végkeringésének javulását, az ödéma csökkenését. Alkalmazásának hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, emiatt ott könnyebbé válik a nyirokfolyadék áramlása, csökken a fájdalomérző receptorokra nehezedő nyomás, amely pozitívan befolyásolja a fájdalmat. A vérkeringés fokozódásával javul a szöveti anyagcsere, oldódik az izomgörcs, az izomcsomók eltűnnek és ez szintén a fájdalom csökkenésében nyilvánul meg.
A színes tapasz egy kiváló eszköz a mindennapokban, hiszen segítségével a megbetegedett, sérült testrész (izom, ízület stb.) folyamatosan kapja, a számára szükséges un. gyógyító impulzusokat, a támogatást. Különböző ragasztási technikákon keresztül a kineziológiai szalagoknak számos felhasználási területe van és ez a jövőben folyamatosan bővül. Például:

• fájdalom csillapítása,
• ízületi funkciók erősítése, segítése
• tartáshibák javítása, korrigálása
• ízületi blokkok korrigálásának kiegészítő kezelése
• izomsérülések, izombénulások, izomgörcsök, izomcsomók kezelése,
• gerincsérv,
• hegek lazítása, mobilizálása,
• posztoperatív időszakban, valamint nyirokkeringési zavarok esetén ödéma csökkentése,
• belgyógyászati megbetegedések tüneteinek enyhítése,
• sportrehabilitáció/sportfizioterápia – sportsérülések,
• meridiánok, meridiánpontok, perifériás idegek ragasztása
• és még sok egyéb..

A színeknek is van jelentősége. A kineziológiai szalagokal végzett kezelés a színterápia alapjaira épül, a tapaszok ezért különböző színűek. Mechanikai tulajdoságokban azonban a színválasztás nem játszik szerepet. Klasszikus színek a következők:
• Pink – Aktiváló, tonizáló hatású, a szimpatikus idegrendszer működését serkenti
• Kék – Nyugtató, detonizáló hatású a paraszimpatikus idegrendszer működését serkenti
• Bézs – Semleges szín, kevésbé feltűnő, esztétikai okokból gyakori pl. az arc területén
• Fekete – Hatása hasonló a kékhez, illetve egyéb más színek hatását erősíti (pl. feket és a pink szín együtt a pink hatását jobban ki tudja emelni.)
A sportban a kineziológiai szalagok alkalmazásával segítjük az izomműködést, a mozgásterjedelem növekedését, az ízület stabilizálását, a keringés javítását, illetve fájdalomcsillapításra, sérülések kezelésében kitűnő kiegészítő terápia.

A kineziológiai szalagok olyan speciális tulajdonsággal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik – több napon keresztüli használat ellenére is – a hosszú ideig tartó bőrön maradást, ezáltal a kiváltott gyógyító hatások változatlan fennállását. Emiatt döntő tényező az anyag minősége és helyes felragasztása, egy helyesen megválasztott technikával!
A szalagok anyaga 100% pamut, amely speciális technikának köszönhetően hosszanti irányban nyújtható. Ez az elasztikus tulajdonság fontos szerepet játszik a különböző felhelyezési technikáknál, valamint az anyag ellenálló képességének biztosításában. A nyújthatóságot jellemző tulajdonságok teszik a bőrre felragasztott szalagokat olyan ellenállóvá, hogy a szervezetre kifejtett hatásukat 5-6 napon keresztül is változatlanul meg tudják tartani. Elasztikus, vízálló és légáteresztő tulajdonságnak köszönhetően a test “második bőrének” is tekinthető. Nem akadályoz mindennapi tevékenységek elvégzésében pl. a testmozgás, a különböző sporttevékenységek, zuhanyozás, szaunázás szabadon végezhetők.

Forrás: sportorvos.hu