Elfelejtett jelszó »

kiemelt hírünk:Hogyan válasszunk ütőt gyermekünknek?

Közzétéve: 2021. február 3.

Ha gyermekünkrőlvan szó, akkor kiemelten fontos a jó választás. Ezt a cikket elolvasva nem lehet melléfogni!

A gyermekütők

A gyermekeknek szánt ütőknél a legfontosabb szempont hogy minél könnyebbé tegye a gyermekek számára a tenisz mozdulatokat, és a használat során minél kisebb terhelést gyakoroljon a gyermek fejlődésben lévő izomzatára, ízületeire. A rosszul megválasztott (túl nehéz, túl hosszú) ütő a könyök, csukló, alkar sérüléseihez vezethet, ezért fontos jól választani! A szempontok:

Az ütő hossza: A megfelelő ütőméret azért fontos, mert minél messzebb van a gyermek kezétől a találati pont, annál nagyobb erőkifejtést igényel az ütés (nagyobb az erőkar), tehát a túl hosszú ütő bármilyen könnyű is túlterhelheti a gyermek kezét. A gyermekütőket általában korhoz, illetve testmagassághoz méretezik. Az átlagtól eltérő magasságú gyermeknél vegyük figyelembe az ütőhöz ajánlott testmagasságot is. Egy jó módszer a megfelelő méret kiválasztására, ha a gyermek egyenesen állva maga mellé teszi az ütőt, úgy hogy az ütőfej felső keret része a földön van a nyél végét pedig az ujjai hegyével tartja. Ha az ütő pont befér az egyenesen tartott ujjvégei és a föld közé, az a jó méret! A legtöbb gyerekütőn jelölve van, hogy milyen méretű mini – tenisz pályához ajánlott (piros, narancs, zöld).

Az ütő súlya: kezdetben a lehető legkönnyebb ütőt érdemes választani, később ha már haladó teniszezővé válik a gyermek, esetleg versenyzik, akkor érdemes a korához és testmagasságához ajánlott súlytartomány nehezebbik végéről választani.

Az edzések gyakorisága: ha egy gyermek sokat teniszezik, akkor egy idő után az izomzata elég erőssé válik ahhoz, hogy a nehezebb, hosszabb ütőt is elbírja. Erre akkor lehet szükség, ha mini – tenisz korosztályához képest nagyobb pályán gyakorol, és versenyzik.

Az ütők anyaga: A gyermek ütők anyaga is ugyanolyan sokféle lehet mint a felnőtteké. Kezdve az olcsóbb alumínium ütőktől a legmodernebb titánium ötvözetű ütőkig. Mivel a gyermekek hamar kinövik az ütőket, és a játékukban nem olyan meghatározóak az ütő tulajdonságai, nyugodt lélekkel választhatunk a kezdetekben olcsóbb alumínium ütőt is. Természetesen, ha megtehetjük, fizessük meg a jobb minőségű anyagokat, mert az jobb a gyermek kezének, és egy kicsit a tenisztanulást is könnyebbé teszi.

Gyermek teniszütők mérettáblázata

 A gyermek kora TestmagasságÜtőméret (inch)  Ütőméret (cm) Ütő súlya (g) Mini – tenisz pálya
 0 – 4 éves korig 85 – 100 cm 19 48 160 g piros
 4 – 6 éves korig 100 – 115 cm 21 53 160 – 170 piros
 7 – 8 éves korig 115 – 125 cm 23 58 170 – 200 narancs
 9 – 10 éves korig 125 – 140 cm 25 63 200 – 250 narancs, zöld
 10 – 12 éves korig 140 – 150 cm 26 66 220 – 270 zöld, normál
 12 év felett 27 68, 58 (felnőtt ütő mérete) 240 g fölött normál teniszpálya
Beszámoló Akkadakka

Szombaton az Akkadakka SE-ben tartottunk tenisz dzsemborit, ezúttal 15 fő részvételével zajlott (…)

Tovább
Beszámoló a mai versenyünkről

Pillangó tenisz dzsembori beszámoló.

Tovább
Tenisz Dzsembori- Pillangó

Szeretettel várjuk jelentkezésed a Pillangó SE-ben tartott versenyünkre.

Tovább
Tenisz dzsembori – Pillangó

2023. 11.25 Pillangó

Tovább