Elfelejtett jelszó »

Hogyan játszak, ha esélytelennek érzem magam?

2020. november 16. - Magda

Mit csinálsz, ha nálad jóval magasabban rangsorolt játékos ellen kell játszanod? Képes (…)

Mit csinálsz, ha nálad jóval magasabban rangsorolt játékos ellen kell játszanod? Képes vagy a maximumon koncentrálni, és kivárni a lehetőségeket, vagy úrrá lesz rajtad az esélytelenség érzése, és megijedsz az ellenféltől!

Biztos volt már olyan mérkőzésed, ahol jóval esélyesebb, magasabban rangsorolt volt az ellenfél és ettől a ténytől elszállt a bátorságod! Ha volt ilyen, tudnod kell, hogy ez nem egyedi eset, sok játékos sodródik bele ebbe a folyamatba, mert nincs tisztában azzal, hogy mi is történik valójában, ezért nem is tudja megállítani a folyamatot.

Az ilyen helyzetekben az ember a saját kárára, elkezdi hasonlítgatni magát az ellenfélhez. Elkezd az ellenfél képességeire összpontosítani: …milyen jó a ranglistája,….micsoda tenyerese van, ..milyen gyors, mindent elér … stb. Elkezdesz negatívan gondolkodni:… ez a srác / lány leüt majd engem a pályáról, föl se kéne mennem a pályára … stb. Aggódva, idegesen kezded el a mérkőzést, nem találod meg a ritmusodat, halmozod a ki nem kényszerített hibákat, és ahogy megjósoltad magadnak, simán ki is kapsz.

A teniszpályán ugyanis a gondolkodásmódod a legjobb előrejelzője annak, hogy mi fog történni. Mondhatnánk: Aki az ördögöt a falra festi, annak meg is jelenik. A gondolkodásmódod hatással van arra, hogy hogyan készülsz fel a meccsre, hogyan állsz hozzá a megoldandó nehézségekhez, és hogy hogyan játszod le a meccset.

Ha van önmagadba vetett hited, akkor a nagy kihívásokat jelentő meccseket, úgy fogod fel mint lehetőségeket a fejlődésre, mind lélektanilag, mind fizikailag. A magabiztos, pozitív gondolkodásmód eredményeként jobban mersz kockázatot vállalni, és az ilyen meccsek (ha győzelem, ha verseség) a fejlődésed építőkövei lesznek.

A negatív gondolkodásmód eredménye az, hogy az elvesztett mérkőzéseket saját kudarcodként éled meg, és mindenáron megpróbálod elkerülni az ilyen helyzeteket.

Simona Halep (22) egy román WTA játékos, aki jelenleg 5-ik a világranglistán. Halep 7 WTA versenyt nyert eddig, és ebből hatot 2013 – ban, ezért ebben az évben meg is kapta a legtöbbet fejlődőtt játékosnak járó díjat. Halep, Kvitova (korábban 2. volt a világranglistán) ellen játszott az elődöntőben, a 2014-es Mutua Madrid Openen. Halep azzal a gondolkodásmóddal ment fel a pályára, hogy minden pontért megharcol! Az első játszmát 6 : 1 – re elveszítette, de kitartott pozitív gondolkodásmódja mellett, és ennek eredményeként 6:2, 6:3 – ra megnyerte a következő két szettet.
Halep ezt nyilatkozta a meccs után: „Nem vártam el magamtól, hogy bejussak a döntőbe. De sosem tudhatod, ilyen a tenisz! Ezért csak az a legfontosabb, hogy élvezzem a meccseket, küzdjek minden pontért és megtartsam a koncentrációm az egész verseny alatt!”

Halep győzelme, és fejlődése a kifejlesztett pozitív gondolkodásmódjának köszönhető!

Halep: Gondolhatnám azt, hogy egy Grand Slam versenyen is tudok így játszani (mint Madridban), de nem szabad siettetnem a dolgokat, és a Grand Slamekre is úgy kell gondolnom, mintha egy szokványos verseny lenne.
Amikor kikapott Maria Sharapovától a döntőben (6:1, 2:6, 3:6) Halep akkor is megtartotta a pozitív gondolkodását, és tanult a mérkőzésből. „Sokat tanultam ebből a mérkőzésből, ezért olyan mintha nem is vesztettem volna. Olyan mintha győztem volna!”

Néhány tipp, hogy hogyan alakítsd ki a pozitív gondolkodást a nehéz meccseken is:
1. Úgy kell nézned minden megmérettetésed a teniszpályán, mint lehetőség a fejlődésre!
2. Nézd mindig az egész teniszkarriered (edzésmunka és versenyek), és az egyes meccseket ebben a hosszú folyamatban helyezd el, mint fejlődési pontokat.
3. Mindig a magad képességeire koncentrálj, és (a stratégiád kidolgozásán túl) ne foglalkozz az ellenfél képességeivel, és ranglista helyezésével.

Ha kifejleszted az önmagadba vetett hitet, és a pozitív gondolkodást, magabiztosan teniszezel majd, és ez győzelmeket fog hozni számodra!

Forrás: http://www.sportspsychologytennis.com