Elfelejtett jelszó »

Gyermekversenyzés – alapelvek

2020. november 16. - Magda

A versenyzés olyan tevékenység, amelynek rendkívül erős jellemformáló ereje van. Ha a (…)

A versenyzés olyan tevékenység, amelynek rendkívül erős jellemformáló ereje van. Ha a gyermek szívesen vállalja a megmérettetést, akkor a szülő nagyon sokat tesz gyermekéért, ha segít neki a sportágában kibontakozni.
A versenyzés néhány jellemformáló hatása:

  • Igen fiatalon gyakorlati megtapasztaláshoz juttatja a gyermeket a téren, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét. Ez a megtapasztalás rendkívül hasznos lehet azoknál a gyermekeknél, akik eredményes sportolók, de az iskolában nehezen hozzák a jó eredményeket.
  • A győzelemhez vezető úton megtanul kudarcokat eltűrni, és túltenni magát rajta.
  • Megtanul a cél érdekében olyan feladatokat is elvégezni, amelyeket nem szeret annyira, vagy nagy nehézséget okoznak neki.
  • Megtanulja kezelni a stressz helyzeteket, hiszen minden tétmérkőzés egy stresszhelyzet.
  • Megtanul uralkodni az érzelmein (pl. düh, félelem, izgalom).
  • Jó problémamegoldó lesz, hiszen minden ellenfél egy új stratégia, taktika kidolgozására kényszeríti.

Egyértelmű, hogy ezek a tulajdonságok az élet más területein is nagyon hasznosak, és érvényesüléshez segítik az embert. Olyan, mintha gyermekünk az „élet iskolájába” is járna egy kicsit. Azonban itt is lehet végzetes hibákat elkövetni, melynek végül kudarc az eredménye. Ezért sorolunk fel az alábbiakban néhány alapvető szempontot, melyet be kell tartani a versenyző nevelésnél, ahhoz, hogy a fent említett jó hatások maradéktalanul kibontakozhassanak!:

Eredménycentrikus gondolkodás helyett teljesítménycentrikus gondolkodás: 10 éves kor alatt a gyermeknek a tenisz örömteli sportjáték kell, hogy legyen, ezért nem terhelhetjük le őt elvárásokkal, nem követelhetjük tőle az eredményeket. Ha mégis van eredmény, azt, mint örömteli bónuszt kell elfogadni. 10 éves kor után, ha már tökéletesen hozzászokott a normál teniszpályán való versenyzéshez, szép lassan megfogalmazhatunk célokat. Ideális esetben ezeket az eddigi eredmények alapján a gyermek a szülő és az edző közösen határozza meg. 12 éves kor után kezdhetünk el a versenyeredményeket tekintve az eredményekre koncentrálni, ekkor már a gyermek is éretté válik rá. Nem véletlen, hogy az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) a 12 év alattiak számára nem készít ranglistát, ezzel is védve a gyermeket, és irányt adva szülőnek és edzőnek. Hiszen nagyon gyakori jelenség, hogy a szülő, és edző és ez által a tanítvány is a ranglistán megszerzett minél jobb helyezésre koncentrálnak. Ennek érdekében aztán válogatás nélkül minden létező versenyre elmennek, az egekbe emelik az edzésóraszámot, és szép lassan túlterhelik a gyermeket, melynek sérülések, túledzés, kiégés lehet a következménye.

A korcsoportok megtartása: A kisgyermekek szervezete folyamatos fejlődésben, változásban van, és minden korosztálynak sajátos fizikai, szellemi és lelki jellegzetességei vannak. Egy sport elsajátításakor tekintettel kell lenni ezekre a sajátosságokra, és időt kell hagyni a gyermek szervezetének az alkalmazkodásra, és az önbizalma fölépítésére. Ezt úgy tehetjük meg, hogy mindig abban a kategóriában versenyeztetjük (és arra készítjük föl) a gyermeket, ahova kora szerint tartozik. Tehát, ha egy gyermek hét éves, és mini-tenisz piros pályán versenyzik, akkor mindig itt kell indítani, és az edzéseit is piros pályán kell végezni. A följebbi kategóriában, azaz a mini-tenisz narancs pályán csak akkor szabad indítani a gyermeket, ha 1-2 hónap múlva esedékes a korcsoport váltás és jók az eredményei a piros pályán. Ugyanígy váltjuk a korosztályokat egészen 14 éves korig. Nem szabad föntebbi korosztályokban versenyezni, csak ha már közeledik a korcsoport váltás ideje, és jók az eredmények. 14 éves kor után, amikor már érettebb a gyermek, és a technikája is kiforrott, nem okoz olyan nagy problémát ha nála idősebbekkel játszik. Természetesen van néhány olyan gyermek, aki kivételesen tehetséges. Ha egyértelműen dominálja a korosztályát, akkor természetesen jogos a magasabb korosztályban való versenyzés. (pl. Rafael Nadalról a világ egyik legeredményesebb teniszezőjéről tudjuk, hogy volt olyan év, amikor spanyol bajnok lett a 12 évesek, és a 14 évesek korosztályában is.)

Versenyzés – pihenés aránya: Egy versenyen való részvétel csúcsteljesítményt követel meg a játékostól. Ha egy gyermek minden hétvégén versenyre jár, akkor hosszú időn át soha nem tudja kipihenni magát, hiszen az iskolai feladatok, és az edzések is folyamatos terhelést jelentenek. Egy idő után hiába megy el a versenyre lemerülnek a tartalékai, és képtelen lesz csúcsteljesítményt produkálni. A hosszú ideig való túlterheltségtől megcsömörlik a gyermek, és akár végérvényesen elveszítheti a sportág iránti szeretetét. Túledzés, sérülés, betegség is jelentkezhet. Fontos, hogy a gyermek az „agyát” is kikapcsolhassa a teniszből, ezért legyen valamilyen hobbija, kiegészítő sportja, amit a teniszezés mellett rendszeresen tud űzni.

A gyermek teljesítménye függ az őt körülvevő emberek hozzáállásától. Fontos éreztetni a gyermekkel, hogy egy-egy eredmény semmilyen hatással nincs arra, hogy szeretjük-e, vagy sem, vagy, hogy hogyan ítéljük meg őt. A nyugodt, harmónikus mindennapok adnak jó hátteret a tartósan kimagasló teljesítményekhez. Fontos, hogy legyenek meg a felkészülés tárgyi és anyagi feltételei, legyen egy jól működő klub, és magasan qualifikált, szakértelemmel rendelkező edző a játékos mellett.

Önállóságra nevelés: Ahhoz, hogy a gyermeknek kialakuljon egy egészséges önbizalma fontos, hogy a szülő mihamarabb a korának megfelelően önállóságra nevelje. A gyermek készítse össze a saját edzőcuccát, húzza le maga után a pályát, vigyázzon a dolgaira, később engedjük, hogy egyedül menjen edzésre, versenyre, válassza ki magának a felszereléseit (pl. húr, ütő). Később pedig az edzéseit is igyekezzen megbeszélni az edzővel, legyenek a versenyek alapján elképzelései, hogy mit kellene gyakorolni. A mérkőzések után pedig tudnia kell magát elemezni, hogy mit kellett volna másképpen csinálni. Aki jól tudja elemezni önmaga képességeit, az sokkal sikeresebben tud egy nyerő taktikát kialakítani. Hasonlóképpen az edzőnek is igyekeznie kell önálló gondolkodásra nevelni a gyermeket, hiszen a gyermek egyedül van a pályán az ellenféllel szemben, és önállóan kell megoldani a felmerülő problémákat.

Az edzéselmélet tudománya szerint a teljesítmény nem csak a teljesítőképesség, hanem a teljesítőkészség függvénye is. Tehát nem csak a fizikai képességek határozzák meg a sikert, hanem egyéb jellembeli tulajdonságok is, mint például hogyan viszonyul egy játékos a kemény munkához; hogyan viszonyul a játékos a sorozatos sikertelenséghez; a meccslabdáról elbukott meccsekhez; hogyan viszonyul a játékos a sikereket követő média „támadás” – hoz; …stb. Nagyon sok fiatal teniszező indul neki ígéretes jövőnek, és aztán elbukik az úton valahol, éppen a teljesítőkészségben lévő jellemhibák miatt. Ezért mind az edzőnek, mind a szülőknek oda kell figyelniük hogy a gyermek személyisége is jól fejlődjön, „jó ember legyen” ahogy azt Rafael Nadal (a világ egyik legsikeresbb férfi teniszezője) fogalmazta önéletrajzi könyvében.