Elfelejtett jelszó »

Ez nem tenisz I.

2020. november 18. - Magda

Cikksorozat Brad Gilbert: Winning Ugly című könyve alapján.

Cikksorozat Brad Gilbert: Winning Ugly című könyve alapján.

Mérkőzéseket figyelve gyakran hallom ezt a kijelentést amatőr, hobbi, vagy „félprofi” teniszezők szájából. Általában akkor mondják ezt, amikor valaki úgy nyer meg egy meccset, hogy nem üt keményen, nincsenek látványos megoldásai, esetleg még a mozdulatai sem teljesen kiforrottak, hol ilyet üt, hol olyat, nincs ritmusa a játékának és hasonlók. Azonban ezzel a „nem tenisz” módszerrel megnyeri a mérkőzést.

Nagyon sok amatőr, hobbi és „félprofi” teniszező úgy teniszezik a teniszpályán, hogy a játékukba nem visznek bele semmiféle tudatosságot. Minden átgondoltság nélkül futnak föl s alá, kűzdenek, bosszankodnak, ha nem jön be valami, de eszükbe sem jut, hogy némi taktikát, stratégiát vigyenek a játékba. Úgy is mondhatnánk, hogy agy-halott teniszt játszanak! Pedig két nagyjából hasonló tudású játékos közül az fog nyerni, aki gondolkodik a pályán. Szép ütések, látványos megoldások semmit sem érnek, ha nem tudja őket jól használni az ember, és végül vesztesként kullog haza. Mások lehet, hogy fele annyi tenisztudásból többet képesek kihozni, mert azt a keveset viszont jól alkalmazzák, és megtalálják a módját, hogy hogyan használják ezt az ellenfelük ellen eredményesen. Mondhatjuk erre, hogy „ez nem tenisz” („winning ugly”), de mi a jobb? Stílusosan kikapni, vagy kevésbé „szép” tenisszel nyerni? A ranglistapontokat és a pénznyereményeket úgy osztják ki, hogy senkit nem kérdeznek meg, hogy szépen nyert – e?

Sok játékos látja úgy, hogy akkor nyerhet meg több mérkőzést, ha minél többet gyakorol. Mindent megtesz, hogy tökélyre vigye az ütéseit, fizeti az edzőket, hosszú órákat tölt a pályán hidegben, melegben. Vérrel, verejtékkel, szenvedéssel hajt a mind jobb eredményért, amíg csak az ideje és a pénztárcája engedi. De egy pillanatot sem tölt azzal, hogy végiggondolja, hogyan tudja ezeket az ütéseket a leghatékonyabban használni.

A tudatos teniszező nem csak a fizikai, hanem a stratégiai, taktikai és mentális képességeinek a fejlesztésére is fordít időt. Mert ahhoz, hogy eredményes legyél a teniszmérkőzés folyamatát teljes egészében meg kell érteni. Meg kell látni a mérkőzésen a lehetőségeket, fel kell ismerni mit kezdhetünk vele, tudnunk kell, hogy mikor mi történik, mit tesz velünk éppen az ellenfél. (pl. amikor fogadóként, két kapott ász után megáll cipőt kötni) … stb.

A tudatos teniszezés felépítése három részre osztható:
– a győzelemhez segítő helyzetek felismerése (= az ellenfél kiismerése)
– a rendelkezésre álló választási lehetőségek felismerése (=a saját képességek ismerete)
– kihasználni a győzelemhez segítő helyzeteket az alkalmazható lehetőségek közül a legjobb kiválasztásával
Mindez érvényes a mérkőzés előtt, alatt és után és a versenyzés minden aspektusára, legyen az fizikai, taktikai, stratégiai vagy érzelmi. Minden mérkőzésen vannak szituációk amiket, ha felkészült vagy a magad javára fordíthatsz. Ha ezeket megfelelően ki tudod használni jó eséllyel nyerhetsz.

„Ez nem tenisszel” nyerni nem szép dolog? Talán a legsikeresebb edzők egyike meg tud győzni az előnyökről is! A folytatásban cikksorozatunkban ki fogjuk majd elemezni a tudatos tenisz összetevőit, mégpedig egy sikerkönyv a „Winning ugly” című könyvet használva forrásként. E könyv remekmű, és ha lehetne, kötelező olvasmánnyá kellene tenni minden teniszező számára, ahogyan például az USA – ban, számos edzőket képző egyetemen az is. A könyv írója Brad Gilbert, egykori ATP játékos, akinek legjobb ATP ranglista helyezése az előkelő 4. hely volt, legyőzött olyan játékosokat, mint John McEnroe, Boris Becker, Jimmy Connors, Andre Agassi … stb. Visszavonulása után edzőként folytatódott életében a tenisz, „tanítványai” révén (André Agassi, Andy Roddick) 8 grand slam tornára lehet büszke, később Andy Murrayvel és még sok más játékossal működött még együtt.
A „Winning Ugly” cikksorozatunkban e könyv alapján szeretnénk tanácsokat adni, ahhoz, hogy hogyan nyerd meg a következő meccsed! Következő rész: A mentális felkészülés

Felhasznált irodalom: Brad Gilbert – Steve Jamison: Winning Ugly

Link: A cikksorozat 2. része: A mentális felkészülés