Elfelejtett jelszó »

Edzők etikai kódexe

2020. november 17. - Magda

A teniszélet meghatározó szereplői a teniszedzők, és munkájuknak nagy hatása van a hazai tenisz társadalomra. Írásunkat ajánljuk minden edzőnek.

A teniszélet meghatározó szereplői a teniszedzők, és munkájuknak nagy hatása van a hazai tenisz társadalomra. Ezért tartjuk fontosnak, hogy összegyűjtsük az edzői munkával támasztott etikai követelményeket játékosok, szülők, edzőkollegák, és a teniszélet egyéb szereplőivel szemben.

Teniszedzőként:

1. Mindig a játékosok érdekei legyenek a munkád középpontjában.

2. Mindig tisztelettel bánj a játékosokkal, legyél őszinte, és következetes velük szemben.

3. Bánj a játékosokkal egyenlően vallástól, etnikai hovatartozástól, kortól, sportolói képességtől, és anyagi háttértől függetlenül.

4. Játékosaidat arra tanítsd, hogy tiszteljék a játékostársakat, klubtársakat, versenytársakat. Ha lehetőség van rá, építs ki velük minél több együttműködést.

5. Készítsd fel játékosaidat arra, hogy méltósággal tudják elfogadni a sikert, és a sikertelenséget is.

6. Tartsd titokban a munkád során tudomásodra jutó magánjellegű információkat, legyen az játékosra, szülőre, kollegára, vagy a teniszélet más szereplőire vonatkozó.

7. Előre tisztázz az érintettekkel az oktatással kapcsolatban minden felmerülő tudnivalót: költségek, fizetési határidő, fizetés módja, óraszám, létszám, eső esete, az elmulasztott edzések pótlási lehetősége … stb. Nagyvonalakban határozd meg, hogy a befizetett edzés sorozattól milyen szintű fejlődés várható.

8. Fordíts különös gondot a játékosaid önbizalmának fejlesztésére, legyen mindig pozitív megközelítésű, és építő a kritikád.

9. Játékosaidat neveld arra, hogy vállaljanak felelősséget viselkedésükért, teljesítményükért, döntéseikért és tetteikért.

10. Vond be a játékosaidat az őket érintő döntésekbe.

11. Tartsd tiszteletben, hogy minden játékosnak meg van a joga arra, hogy más edzőkkel is konzultáljon. Munkád során igyekezz együttműködni a kollegákkal, pl. erőnléti edzővel, orvossal, gyógytornásszal … stb.

12. Mielőtt új tanítványt veszel magadhoz, győződj meg róla, hogy az előző edzővel való munkakapcsolatot méltóképpen lezárta.

13. Tartsd mindig szem előtt, hogy egy edző munkája eredményeként nagy befolyással lehet tanítványaira. Ne élj ezzel vissza, kerüld az intim, kompromittáló helyzeteket.

14. Hangsúlyozd tanítványaidnak az illegális teljesítménynövelő szerek használatának helytelenségét.

15. Fogadd el, és tartsd tiszteletben a versenyszervezők, bírók, játékvezetők munkáját.

16. Végzettségedről mindig adj hiteles információt.

17. Tartsd be a játékszabályokat, versenyszabályokat, viselkedj mindig etikusan, sportszerűen és erre tanítsd játékosaidat is.

Minden felregisztrált edző felelősséggel tartozik a leírtak betartásáért. Az oldal üzemeltetőinek jogában áll az etikai szabályokat súlyosan megszegő edző megjelenését korlátozni az oldalon.