Elfelejtett jelszó »

Az edzőválasztás szempontjai

2020. november 17. - Magda

A megfelelő teniszedző kiválasztásánál igen fontos a személyes benyomás, de a fejlődéshez fontos tudni, hogy tényleg felkészült-e az edződ!

A teniszedző megválasztásánál az alábbi tényezőket célszerű figyelembe venni:

Végzettség: ahhoz, hogy egy edző eredményesen tudja a tenisz mozgásanyagát megismertetni , fontos, hogy minél több féle módszert ismerjen, minél sokrétűbben tudjon hibát javítani, ismerje a mozgástanulás folyamatát és a biztos játéktudása mellett, legyen ehhez megfelelő kommunikációs képessége. Ehhez mindenképpen szükséges elméleti képzésen való részvétel. A teniszoktatás bizonyos területein, mint például a gyermekekkel, vagy versenyzőkkel való foglalkozásban magas szintű elméleti tudásra van szükség, mert az oktatás / nevelés minősége jelentősen befolyásolja a gyermek, versenyző sportkarrierjét.

 Képzés neve ÓraszámMinősítés 
 PTR tanfolyam 16 ptr segédoktató, ptr oktató, ptr profi oktató
 OKJ – s képzés 110 sportoktató, sportedző
 Bsc – egyetemi alapképzés 6 féléves levelező képzés testnevelő – edző
 Msc – egyetemi mesterképzés 4 féléves levelező képzés szakedző
  A bolognai rendszer előtt a szakirányú diplomát a “szakedző” szakon (10 féléves) lehetett megszerezni.
 Phd – doktori iskola doktori cím

Játékos múlt: Az edző megválasztásánál mindenképp fontos szempont, hogy legyen az edzőnek megfelelő tenisz tudása. Versenyzőképzés esetén, legyen az hobbi versenyző, vagy profi versenyző mindenképp fontos, hogy az edző a biztos játéktudáson túl versenyzői múlttal is rendelkezzen, hiszen a versenyzés sokkal több, mint csupán mozgáselemek alkalmazása. .

Ami számíthat még:

Nyelvtudás: Amennyiben egy teniszedző rendelkezik idegen nyelvtudással, hozzá tud férni az adott idegen nyelven írott szakirodalomhoz, illetve internetes anyagokhoz. Ez azért fontos, mert a magyar nyelvű szakirodalom igen kis terjedelmű, és nagy része több mint 20 éve íródott. Ha modern felfogást, naprakész tudást várunk az edzőtől akkor elvárhatjuk tőle, hogy ismerjen idegen nyelveket. További előnyként könyvelhető el, ha az edző dolgozott edzőként külföldön is, hiszen ez esetben ismeri egy másik ország bevett módszereit, rendszerét is, mely többletet jelent a hazai munkájában.

Tapasztalat: Minden edző rendelkezik bizonyos mértékű tapasztalattal, hiszen edzői munkáját megelőzően maga is teniszező volt, és játékosként már rengeteg tapasztalatot szerzett. Mint minden szakmában, egy teniszedzőnél is többletet jelent a sokéves munkatapasztalat, hiszen aki hosszú évek óta oktat, megfelelő óraszámban, az több féle játékossal, helyzettel, problémával került már szembe, melyek megoldása magabiztos, rutinos edzővé formálta őt.

Egyéni igények: Bár utolsóként említjük, mégis talán a gyakorlatban rendkívül fontos az egyéni szimpátia, mind a versenyző, mind a hobbi teniszező számára. Fontos, hogy legyen szimpatikus az edződ, akivel szívesen töltöd a teniszpályán az idődet. Fontos a céloknak megfelelően választani. pl.: Egy teljesítménycentrikus játékos válasszon teljesítmény centrikus edzőt.