Elfelejtett jelszó »

A teniszütőről

2020. november 17. - Magda

Egy jó ütő sokat adhat hozzá a teljesítményünkhöz, ezért érdemes jól átgondoltan ütőt választani!

Egy jó ütő sokat adhat hozzá a teljesítményünkhöz, ezért érdemes jól átgondoltan ütőt választani! Az alábbiakban felsoroljuk azokat a szempontokat, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani. Írásunk első felében a felnőtt, második részében a gyermek ütőkről adunk információt.

A grip: a grip az ütő nyelének vastagságát jelenti. A helyes ütőfogás kiválasztásának a szempontja, hogy jól meg kell tudni markolni az ütőt. Ne zavarja a jó markolást se a grip vastagsága, se a vékonysága. Régóta bevett szokás, hogy tenyeres fogásra fogjuk az ütőt, majd kinyújtjuk egyenesen a hüvelykujjunkat. Amennyiben a tenyérpárna és az ujjhegyek közé a másik kéz mutatóujját pontosan be tudjuk illeszteni, a fogás megfelelő. Ez is jó megoldás lehet, de mi javasoljuk, hogy hagyatkozzon a játékos e kérdésben a saját benyomásaira. Ami kényelmes, az a jó fogás. A fedőgrip legalább egy méretet vastagít a fogáson. A kellőnél vékonyabb fogáson az ütőszervizekben tudnak segíteni, a túl vastag fogás azonban nem, változtatható vékonyabbá.

 Európai Amerikai (inch / coll)Grip kerülete (mm) 
 0 4″ 102
 1 4″ 1/8 105
 2 4″ 1/4 108
 3 4″ 3/8 111
 4 4″ 1/2 114
 5 4″ 5/8 117

Az ütő súlya: a súly alapján négy csoportba sorolhatjuk a teniszütőket.

 Súlycsoport Súly Jelölés Kinek javasolt
 1 könnyű ütők – super light 250 g alatt SL kezdőknek, gyermekek első felnőtt ütője
 2 könnyű ütők – light 250 – 290 g L versenyző gyermekeknek, hobbi teniszezőknek
 3 közepesen nehéz ütők – medium 291 – 325 g M gyakorlattal rendelkező játékosoknak, női versenyzőknek
 4 nehéz ütők – heavy 325 g fölött H felnőtt versenyzőknek

Az ütő súlya elsősorban az ütőerőre van befolyással. Nagyobb súllyal nagyobb erőt tudsz kifejteni a labdára, így az ütéseid keményebbek (azaz gyorsabbak) lesznek. Azonban a súlyt el is kell bírni. Közepes és nehéz ütőkhöz a kar izomzatának és ízületeinek megfelelően edzettnek kell lennie, ezért javasolják őket olyan játékosoknak, akik rendszeresen hetente többször teniszeznek, esetleg erőfejlesztő kiegészítő edzésekre is járnak. Túl nehéz ütő váll, könyök, csukló és egyéb sérüléseket okozhat. A nehezebb ütő stabilabb, viszont nehezebben irányítható.

Az ütő hossza: A felnőtt ütők általában 68 cm hosszúak, de léteznek ennél néhány centiméterrel nagyobb ütők is, 69, 70 és akár 72 cm – es ütők. A hosszabb ütővel nagyobb erőt lehet kifejteni a labdára, azonban nehezebb megtartani az ütő fejét a találat pillanatában ezért instabil, nehezebben irányítható vele a labda. A hosszabb ütők segítik a gyorsabb szervát, és a röpték elérését.

Az ütőfej mérete: A „sweet spot” a teniszütők esetében azt a felületet jelenti, ahonnan pontosan tudjuk visszaütni a labdát. Minél nagyobb az ütőfej mérete, annál nagyobb a „sweet spot”.

 Fejméret Jelölés inch2 cm2
 Mid – Kis fejű ütők M 580 – 625 88 – 97
 Mid Plus – Közepes fejű ütők MP 626 – 685 98 – 106
 Oversize – Nagy fejű ütők OS 686 – 740 107 – 115

A nagyfejű ütők a kezdőknek ajánlatosak, a legtöbb teniszező közepes fejű ütőt használ, beleértve a profi teniszezőket is. A kisfejű ütőket nem javasoljuk amatőröknek, ezeket leginkább a profi világ játékosai választják, onnan is inkább azok, akiknek a fizikumához és a játékstílusához ez passzol, ők legtöbbször nagy súllyal társítják a kis fejméretet.

Súlyeloszlás (balance): teniszütő esetében azt jelenti, hogy az ütő fej felőli része, vagy az ütő nyél felőli része a nehezebb, tehát fejnehéz (head-heavy), vagy fejkönnyű (head – light). A nehezebb ütőket általában fejkönnyűre gyártják azért, hogy jól irányítható legyen. A könnyű ütők általában kevésbé fejkönnyűek, ezzel stabilabb lesz az ütőfej a találat pillanatában. A fejkönnyű ütő jobban irányítható, a fejnehéz ütő pedig stabilitást ad a találat pillanatában, ez főleg az alapütéseknél lényeges. Manapság a legtöbb ütőt fejkönnyűre gyártják, és a választásnál inkább az a megfontolandó, hogy ez milyen mértékű. Ezt úgy szokták meghatározni, hogy leírják, hogy fejkönnyű (headlight – HL) vagy fejnehéz (headheavy – HH) és melléírnak egy számértéket, ami azt jelöli, hogy milyen távolságra van az ütő hosszának közepétől az a pont, ahol az ütőt megtámasztva egyenlő a súlyeloszlás. Pl. HL 3 pt. (3 pont = 0,95 cm). De előfordul az is, hogy csak egyszerűen leírják, hogy hol van az egyensúly pontja az ütő nyél felőli végétől (balance point), pl. balance point: 330 mm.

A fenti információk sok mindent elmondanak egy ütőről, segítségükkel biztosan nem választunk rosszul. Azonban ha sok mérkőzést játszol, és fontos neked a teniszpályán elért teljesítményed, akkor célszerű további szempontokat is figyelembe venned.

Mi a jobb a kezednek: A könyök és csuklóízületek védelme fontos szempont lehet annak aki, sokat játszik, vagy már voltak ilyen jellegű problémái. Ebből a szempontból a nehéz, és fejkönnyű ütők a legjobbak. A nagyobb súly stabilitást ad, azaz a rezgések nem mennek tovább a játékos kezére, a fejkönnyűség pedig könnyebben irányíthatóvá teszi az ütőt.

Lendítési súly (swingweight): Azt határozza meg, hogy milyen nehéznek érezzük az ütőt, amikor lendítjük, ezt egy ütőket vizsgáló laboratóriumban vizsgálják meg. Egy számmal jelölik, mely általában az ütők súlyához közeli érték, és minél alacsonyabb, annál irányíthatóbb az ütő.

Rugalmasság: Az ütőkeret szerkezetéről ad információt. Egy rugalmasabb ütő hajlékonyabb, ezért jobban érezzük vele a mozdulatokat, pontosabban lehet vele játszani. A merevebb ütőkkel erősebbeket lehet ütni, viszont kevésbé kontrolálhatóak. Az ütőjellemzésekben flexible (rugalmas); firm (rugalmatlan); stiff (merev); very stiff (nagyon merev) kategóriákat szoktak meghatározni.

A keret szélessége: Egyes ütőknél egy számmal jellemezhető, másoknál változó az ütő egyes részein, ilyenkor több számmal jellemzik. A szélesebb keret általában a merevebb, erőteljesebb ütők jellemzője, a vékonyabb keret a rugalmasabbaké.

A húrozás sűrűsége: A hosszanti és kereszthúrok számát jelenti. Ha egy ütőn 16 hosszanti és 19 kereszthúr van, akkor azt így adják meg: 16 X 19. Minél sűrűbb a húrozás, annál szorosabb, ezáltal jobban kontrollálható lesz az ütő. Minél ritkább a húrozás, annál lazább is, így erőteljesebb lesz az ütő.

A játéktudás szintje: A gyártók a különböző ütési stílusokhoz más – más ütőket ajánlanak. Eszerint megkülönböztetnek: rövid lendítést (short swing), közepes lendítést (medium swing) és hosszú lendítést (long swing) és, gyakran feltüntetik az ütőn, hogy melyik stílushoz illik az adott ütő. Általában a képzett és gyakorlott teniszezők nagy ívű, és gyors mozdulatokat használnak, míg a kezdők általában rövid, lassú mozdulatokat.