Elfelejtett jelszó »

A mini-tenisz dicsérete

2020. november 18. - Magda

A mini – tenisz nem véletlenül lett az utóbbi évtizedben ilyen népszerű.

A mini – tenisz nem véletlenül lett az utóbbi évtizedben ilyen népszerű. A teniszben dolgozó szakemberek rájöttek, hogy az edzői munkában új lehetőségek nyíltak meg általa. Az alábbiakban összeszedtünk ezek közül néhányat.

A technika kiteljesedése 10 éves kor alatt.: A mini – tenisz mozgalom térhódítása előtt, az edzők bizonyos ütéseket csak akkor tudtak elkezdeni tanítani a gyermeknek, ha fizikailag kellő képen megerősödtek hozzá. Így például elképzelhetetlen volt, hogy egy öt éves gyermek egykezes fonákot üssön, vagy elkezdje tanulni a nyesést.

Sok országban 5 évesen még a tenyerest is két kézzel tanították a gyermekeknek. A mini – tenisz eszközök azonban a gyermek testi méreteihez alkalmazkodva lecsökkentik a teniszezéssel járó erőhatásokat. A piros pályán 75% , narancs pályán 50 %, zöld pályán 25 % -al. Tehát az 5- 6 éves gyermek minden technikai elemet megtanulhat, ha érettsége, értelme és képességei ezt lehetővé teszik. Üthet egykezes fonákot, ha akar, nyeshet, rövidíthet … stb. Mindezek folyamatos gyakorlása ezekben a fogékony korai években nagyon hatékony lehet.

  • A fogások a helyükön maradnak.: Egy 6 – 10 éves gyermeknek testmagasságából kifolyólag a normál teniszpályán való teniszezés során a labdák túl gyorsan, és magasra, a feje fölé pattannak. Egy felnőttnek is rendkívül nehéz a fejmagasság fölött tenyerest, vagy fonákot ütni, ez az egyik legkellemetlenebb ütésfajta. A gyermek, ha folyamatosan így kapja a labdákat, kénytelen keresni egy erre alkalmasabb fogást. Ezért például tenyeresnél a klasszikus keleti tenyeres, vagy fél – nyugati fogását egyre extrémebb irányba kezdi el átfogni. Jó esetben megáll a folyamat a nyugati tenyeres fogásnál, de nagyon sokszor a gyermekek egyre extrémebb fogásokra váltanak annak érdekében, hogy helytálljanak a számukra kezelhetetlen erőhatások között. Különösen sokszor fordul elő ez a kényszerű fogásváltás azoknál a gyermekeknél akik ügyességük miatt idősebb és erősebb gyermekekkel gyakorolnak. Minél jobban elmegy egy fogás extrém nyugati fogás felé, annál közelebb kerül a találati pont a testhez. A fizika törvényszerűségei szerint pedig ez csökkenti az ütés erejét, tehát nem biztos, hogy ez hosszú távon egy előnyös változás. Természetesen nem tartjuk rossz technikának a nyugati fogás használatát, de fontosnak tartjuk, hogy a technika és a fogások egy jól átgondolt, tudatos edző – tanítvány munka eredményei legyenek, és ne a helyzettől függően véletlenszerűen alakuljanak. Fontos, hogy a gyermekkorban, alacsony testmagasság mellett kialakított fogás és technika később, a felnőtt magasságnál is eredményesen használható legyen.
  • A versenyzéssel már 6 évesen megbarátkozhat a gyermek.: A mini – tenisz játékos igaz a testméreteinek megfelelő kisebb pályán, de igazi teniszmérkőzést tud játszani. Ugyanazokat a technikai és taktikai elemeket tudja alkalmazni, mint a felnőttek a normál pályán. A mini – tenisz elterjedése előtt a gyermekek általában 9 – 10 évesen kezdtek el versenyezni.
  • Játszva tanulás. : A mini – tenisszel nagyon hamar, akár az első edzésen, ha nem is tökéletes technikával, de képes a gyermek labdamenetet kialakítani. A labdamenettel pedig egyből játékká is válik a gyermek számára a tenisz foglalkozás, tehát játszva lehet gyakorolni, új dolgokat tanulni. A mini – tenisz előtt a teniszedzéseknek egy nagy része száraz, sok gyermek számára unalmas gyakorlással telt, és nagyobb csoportlétszám esetén pedig igen nagy volt az „üresjárat”.
  • Nagyobb csoportlétszámot is lehetővé tesz.: Piros mini – tenisz pályából akár hat darabot is fel lehet állítani egy normál méretű teniszpályára, narancs pályából kettőt. Tehát a bevett 4 – 6 főnél sokkal több gyermek képes hatékonyan gyakorolni egy mini – tenisz foglalkozáson. Ez pedig olcsóbbá teszi a teniszedzést.
  • A mini – tenisz labdák használata a felnőttek oktatásában. : A felnőtt oktatásban is jól használhatóak a narancs és a zöld mini – tenisz labdák. A kezdő játékos sokkal jobban tudja gyakorolni a helyes technikát egy alacsonyabb légnyomású, ezáltal lassabb labdával. Felnőtteknél sem mellékes, hogy már az első egy – két óra után képessé válhat labdamenetek kialakítására.