Elfelejtett jelszó »

A húrozásról

2020. november 17. - Magda

A húrvastagság kiválasztása

A húrvastagság kiválasztása:

gehe zu

A vékonyabb húrok rugalmasabbak, segítik a pörgetést, kellemesebb velük a játék, és jó érezhetőséget adnak, viszont hamarabb elszakadnak. Vastagabb húr választásával csökkennek a húr játékot segítő jó tulajdonságai, viszont tartósabb lesz a húr. A húrvastagságot miliméterben szokták megadni: az 1.10 – 1.25 mm átmérőjűek a vékonyabb, 1.25 – 1.45 mm átmérőjűek a vastagabb húrok.
A húr vastagságának elsősorban az érezhetőségre és a pörgetésre van nagy hatása. Ha lehet válassz minél vékonyabb húrt! Vékonyabb húrral jobb játszani, kellemesebb, erősebbet lehet vele ütni, pörgetni, precízebb, sőt a karnak is kímélőbb. Először válassz egy közepes vastagságú húrt. Ha az túl hamar elszakad akkor válassz egy másik márkát, ha az is túl hamar elszakad, csak akkor válts egy mérettel vastagabb húrra. Ha nem szakad el túl hamar, akkor válts egy vékonyabbra, ha az kitart, akkor még vékonyabbra, így megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

A húrfeszesség:

Minden ütőn megtalálható a gyártó által javasolt húrfeszesség tartománya, melyet kg – ban szoktunk megadni. A húrfeszességnek elsősorban az érezhetőségre és a pontosságra van hatása, valmint kis mértékben az ütőerőre. Az a feszesség a megfelelő, ahol ideális a labda húrokba süppedése, visszapattanása, és mindez kellemes és jól érezhető a kéz számára. Ez függ a lendítés sebességétől, az érkező labda sebességétől, és a húrtól.

Az ajánlott húrfeszesség fel van tüntetve az ütőkön, amit minden féle játékosra vonatkoztatnak, legyen az profi, amatőr, kezdő, támadó vagy védekező játékos. A legmegfelelőbb húrfeszesség megtalálásához, ajánlatos az ajánlott húrtartomány alsó harmadából indulni. Ha így rövidek az ütéseid, nem elég „ütős” a szerva, vagy túl kemény, merev érzés ütni, akkor csökkentsd 1 – 2 kg-val a húrfeszességet. Ha túl hosszúak az alapütések, és kicsit jellegtelennek érzed az ütéseket, akkor növeld a húrfeszességet.

Amikor csökkentjük a húrfeszességet, vagy lepuhul a húrozás akkor a laza húrok által több energiát adunk át a labdának. Ekkor a labda jobban megy az ütőről, a húrok, mint a „csúzli” kilövik a labdát. A húrfeszesség csökkentésével járó kontroll elvesztése azért van, mert a labda a puhább húrokba jobban belemélyed, és tovább tartózkodik a húron. Az ütéseid ritmusának ehhez kell alkalmazkodniuk. A hosszabb labda – húr érintkezési idő alatt esélyesebb, hogy a játékos apró, ezred milliméternyi hibát ejt a mozdulatban, ami azt eredményezi, hogy a labda jelentősen célt téveszt.

A húrtípus hatása a feszességre:

Vegyünk például 27 kg- os feszességet egy nylon húr esetében: a labda érintkezése a húrral tökéletes, és erősen, pontosan pattan vissza. Poliészter húrral mindez kevésbé érezhető lesz, és úgy érzed elment az ütőerőd, mert a merevebb húr csökkenti az ütőerőt. Nylonról multifilament húrra váltva: a labda a húrról sokkal gyorsabban pattan vissza, ugyanazzal a mozdulattal, ami eddig vonal közeli jó ütés volt, most a pályán kívül pattan.

A lepuhult húrok:

A lepuhult húrok esetében – angolul ezt igen kifejezően “dead string” – nek azaz “halott húrnak” nevezik – amikor fellép ez a bizonyos, fentebb leírt „csúzli” effektus, a játékos észrevétlenül elkezd visszavenni a lendítés sebességéből és az ütőerőből, ennek eredményeként nem „mer” ütni, „nem érzi” az ütéseket. Sok amatőr játékos ilyenkor magát okolja a hibákért, pedig valójában csak újra kéne húroztatni a teniszütőt. A rutinos játékosok persze rögtön megérzik, hogy mikor jött el a húrcsere ideje.

Hogyan vigyázzunk a húrozásra?

A húrozás tovább tart, ha nem tesszük ki az ütőt extrém hidegnek vagy melegnek, nedvességnek, és nagy hőmérsékletingadozásnak (pl. az autóban hagyva). Javasolt az ütőt mindig a tokjában, vagy a tenisztáskában tartani. A húrok idővel elveszítik rugalmasságukat, ami rossz irányba befolyásolja a játékot. Egyes típusok hamarabb, mások valamivel később, a tapasztalt játékosok ezt rögtön megérzik. Ha maximális az elvárásunk a húr felé, akkor 2 – 3 havonta, ha elszakadt ha nem, újra kell húroztatni az ütőt.