Elfelejtett jelszó »

A hazai versenyek rendszere

2020. november 16. - Magda

A hazai teniszversenyek között mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, bár nincs egy mindent átfogó egységes rendszer.

Teniszvetélkedők: Hobbi teniszező gyermekek számára ajánlatosak. Hobbi teniszezők alatt olyan gyermekeket értünk akik rendszeresen teniszeznek, de nem olyan magas heti óraszámban, hogy sikert arathassanak a Magyar Tenisz Szövetség hivatalos versenyein. Olyan gyermekek indulhatnak rajta, akik 5 vagy annál kevesebb alkalommal indultak hivatalos, azaz az MTSZ által szervezett versenyeken. Nincsenek előre meghatározott korosztályok, de a jelentkezőket kor és a már regisztrált versenyeredmények alapján csoportokra osztják. Mini – tenisz kategóriában (piros, narancs, zöld) a 14 év alattiak indulhatnak, a 10+ kategóriában, pedig a 18 év alatti gyermekek. Az aktuális versenyekről ezen a honlapon a versenyek menü alatt találhatunk információt.

Play and stay versenyek: (5 – 10 éves kor): A Magyar Tenisz Szövetség versenyei, a legfiatalabb korosztálynak. A  könnyített play&stay eszközök térhódításával lehetővé vált, hogy az egészen fiatal gyermekek is megízlelhessék a versenyzés élményét. Három play&stay kategória létezik, a legkisebbek között hét évesek vagy fiatalabbak indulhatnak (piros: 25 %-os piros labda, 12 méteres pálya, mini-háló), külön kategória van a 8 évesek számára (narancs: 50%-os narancs labda, 18 méteres pálya) és külön kategória a 9,10 évesek számára (normál pálya, 75%-os zöld labda). A Play and stay versenyeket a Magyar Tenisz Szövetség rendezi, ezért játékengedély, benne az adott évre szóló érvényes bélyeg, és érvényes sportorvosi igazolás szükséges hozzá. További információt a Magyar Tenisz Szövetség honlapján lehet találni.

A Magyar Tenisz Szövetség korosztályos versenyei: Ha a play&stay versenyekből kinő a gyermek, akkor az MTSZ korosztályos versenyei kínálnak egy lehetőséget a versenyzés folytatására. Itt 12, 14, 16, 18 éves korosztályoknak hirdetnek meg versenyeket. A versenyek eredményeit az MTSZ kiértékeli, és az MTSZ versenyszabályzata alapján ranglistába sorolja a játékosokat. Ez a hazai hivatalos korosztályos tenisz ranglista. E ranglistákat vezető játékosokat hívják meg a korosztályos válogatottba is, hogy hazánkat képviseljék a nemzetközi bajnokságokon. Így ebben a rendszerben elsősorban a jól felkészült, naponta gyakorló gyermekek tudnak sikerélményeket szerezni. További információt a Magyar Tenisz Szövetség honlapján lehet találni.

A Magyar Tenisz Szövetség felnőtt versenyei: Az MTSZ korosztályos versenyeiből kinőtt játékosok a felnőtt mezőnyben folytathatják sportolói karrierjük kibontakoztatását. A férfi és női első osztályú versenyek (F1 és N1) jelentik a legerősebb mezőnyt, a másodosztálynak (F2, N2), és a harmadosztálynak (F3,N3) szervezett versenyek viszonylag ritkák. A legtöbb felnőtt verseny pénzdíjas, és az eredmények kiértékelésével alakul ki a hazai felnőtt ranglista. Az MTSZ versenyekre érvényes játékengedélyre és sportorvosira van szükség, valamint nem árt ismerni az MTSZ versenyszabályzatát, melyben megtalálható minden fontos információ a versenyekről (ki indulhat, pontozás, díjazás … stb.)

Amatőr Teniszversenyek: Az amatőr versenyek olyan versenyek, ahol nem indulhatnak hivatásos teniszezők, azaz nem indulhat olyan játékos, aki a Magyar Tenisz Szövetség ranglistáján 300 – on belül van. Ha már indult valaki amatőr versenyen, és ez után kerül az MTSZ ranglistájára 300 – on belülre akkor továbbra is indulhat amatőr versenyen, egészen addig, amíg nem kerül be az első 100 közé. Az amatőr versenyek pénzdíjas versenyek, emiatt különböztetjük meg őket a klasszikus hobbi versenyektől. A pénzdíj miatt viszonylag nagy, és erős az indulók mezőnye. Az amatőr versenyeket többek között az Amatőr Teniszezők Társasága szervezi, de számos klub szervez alkalmanként vagy rendszeresen amatőr versenyeket, valamint a Magyar Tenisz Szövetség is időnként hirdet ilyen eseményeket sito. Sajnos hazánkban a különböző szervezésű versenyek nincsenek erősorrendbe állítva, így kihívás minden kezdő versenyző számára, hogy megtalálja a számára megfelelő mezőnyt.

Szenior versenyek: A szenior versenyeken a 35 évet betöltött játékosok indulhatnak. A korosztályok öt évenként ugranak, így van 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75 …stb. korosztályok mind a női, mind a férfi mezőny számára. A páros számokban összeadják a két induló évszámát, és ennek összege alapján határozzák meg a korosztályokat: 100-, 100+, 110+, 120+, 130+,140+ … stb. A szenior versenyek a Szenior Tenisz Szövetség hatáskörébe tartoznak.

Kerekesszékes versenyek: mozgássérültek számára rendezett versenyek. A résztvevők kerekesszékben ülve, a számukra speciálisan kidolgozott versenyszabályok szerint játsszák a teniszt. További információ az MTSZ oldalán található.